Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 617 Ocena: 8764

Dodano: 25.11.2012

Odsłon: 8549

Sernik, to moje ulubione ciasto, a jego dyniowa wersja zniewala swoją delikatnością i puszystością. Smak dyni nie jest wyczuwalny ale nadaje sernikowi oryginalnego aksamitnego i kremowego smaku :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować puree z dyni: spory kawałek dyni obrać ze skórki, wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę, zalać w garnku 1 szkl. wody i gotować aż do miękkości dyniowych kostek (ok. 10-15 min.) Następnie odcedzić i zmiksować blenderem. Wystudzić.

  2. Herbatniki rozkruszyć, najlepiej włozyć je do worka i zmiażdżyć wałkiem do ciasta bardzo drobno. Połączyć z roztopionym masłem i wymieszać, aż powstanie "mokry piasek". Masą herbatnikową wyłożyć blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

  3. Jajka dobrze zmiksować z cukrem. Nadal ubijając dodawać stopniowo puree z dyni i twaróg. Dodać śmietanę, aromat waniliowy, budyń i przyprawy. Dobrze utrzeć. Masa będzie bardzo rzadka, wylać ją na spód ciasteczkowy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 70-80 min. Następnie wyjąć i wystudzić. Kiedy ciasto jest zimne wstawić do lodówki. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń