Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy z oreo

Sernik dyniowy z oreo

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 6728

Dodano:

Odsłon: 362

Niezwykle puszysty i aromatyczny, po prostu jesienne złoto.

Składniki

  • twaróg półtłusty 550 g
  • ser ricotta 200 g
  • masło 100 g
  • 4 spore jajka
  • cukier puder 145 g
  • gęste puree z dyni 360-380 g
  • budyń waniliowy ( bez cukru ) 30 g
  • mąka kukurydziana 1/2 łyżki
  • ciastka oreo 15 sztuk
  • kilka kakaowych herbatników na spód
  • Polewa : 100 ml śmietany 30 %
  • czekolada mleczna 70 g
  • czekolada gorzka 80 % 20 g
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 cm.
    Spód wykładamy herbatnikami.
    Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy do lodówki.

    Do miksera przekładamy oba rodzaje sera i miksujemy, potem dodajemy żółtka, masło, cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej serowej masy.
    Do zmiksowanych składników dodajemy dynię. Całość ponownie miksujemy.

  2. Potem dodajemy mąkę kukurydzianą oraz budyń.
    Oddzielone ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywno.
    Do masy serowe dodajemy pianę z białek.
    Delikatnie łączymy ją z masą serową.



  3. Na przygotowany spód herbatnikowy wykładamy 1/3 masy serowej. Układamy na niej połowę ciastek oreo.
    Na ciasta wykładamy następną 1/3 masy serowej i znów układamy ciasta.
    Całość przykrywamy ostatnią częścią masy serowej.
    Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C. Studzimy w piekarniku.

  4. Polewa.
    Śmietanę podgrzewamy , dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
    Sernik polewamy ostudzoną polewą ale jeszcze płynną.

  5. Sernik zostawiamy do całkowitego zwarcia się polewy.
    Jak widać u nas był z tym kłopot :)
    Kto by czekał :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń