Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy z orzechami

Sernik dyniowy z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 55

Dodano:

Odsłon: 152

Delikatny sernik o lekko korzennym smaku, z dodatkiem chrupiących orzechów laskowych w karmelu. Polecam dynię piżmową, która ma wspaniały lekko orzechowy smak.

Składniki

  • Kruchy spód:
  • 150 g ciastek korzennych
  • 1 łyżka amaretto
  • 15 g mąki migdałowej
  • 50 g masła
  • Masa serowa:
  • 400 g puree z dyni
  • 400 g twarożku delikatnego
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej typ 450
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • Chrupiący wierzch:
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g cukru kryształ
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Kruchy spód:
    Kruche ciastka korzenne bądź zwykłe maślane pokrusz. Wymieszaj je razem z mąką migdałową, amaretto oraz roztopionym masłem.
    Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 20 cm gdzie dno jest wyłożone papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 5 minut. Po upieczeniu pozostaw w gorącym piekarniku.

  2. Masa serowa:
    Wszystkie składniki połącz razem i zmiksuj tylko do połączenia. Nie miksuj zbyt długo masy by się nie napowietrzyła zbyt mocno bo wtedy ciasto opadnie po upieczeniu. Ważne jest by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
    Gotową masę serową przelej do tortownicy w której wcześniej został podpieczony spód. Wstaw tortownicę do dużego naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą. Piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni z opcją grzania góra-dół

  3. Chrupiący wierzch:
    Cukier wysyp na patelnię i podgrzewaj. W pewnym momencie cukier powinien zacząć się rozpuszczać i nieco dymić. Gdy nabierze złotego koloru należy dodać poszatkowane orzechy laskowe (najlepiej blanszowane).
    Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na papier do pieczenia. Poczekaj aż masa stwardnieje i się nieco schłodzi.
    Całość zawiń w papier do pieczenia a następnie w ręcznik kuchenny i młotkiem potrzaskaj na mniejsze kawałki.

  4. Na wierzch sernika rozsyp przygotowane orzechy w karmelu. Podawaj najlepiej następnego dnia dobrze schłodzone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń