Do góry

Desery Przepis na:

sernik gotowany

Przepis dnia 2010-12-20
sernik gotowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 3784

Dodano:

Odsłon: 44033

pyszne ciasto

Składniki

  • 2 paczkki herbatników
  • 1 kg sera białego , rodzynki
  • kostka margaryny , 1 szklanka cukru , 2 jajka
  • starta skórka z cytryny
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Polewa:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 4 łyżki kakao Wawel
  • czekoladki Michałki od Wawel
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę zagotować z cukrem, dodać zmielony ser, podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia sera, dodać dwa jajka i energicznie mieszać, mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody , wlać do sera, ciągle mieszając, na koniec dodać startą skórkę z cytryny, formę wyłożyć folią aluminiową, na spód ułożyć herbatniki, wlac gorący ser, wyrównać ułożyć drugą warstwę ciastek. Polewa: Do garnka dać pół kostki margaryny, cukier, śmietanę i kakao, mieszać , zagotować, zrobioną gorącą polewą zalać herbatniki, gdy polewa lekko wystygnie udekorować rodzynkami i startymi na tarku Michałkami. Sernik podawać na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

glazter2007 03 kwietnia 2012 Cudny przepis , mało pracochłonny - jak na sernik . Mam pytanie /wygodnickie!/ , jakiej wielkości formy użyłaś , by mieć tej grubości sernik? Pozdrawiam i z góry dziękuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 27 lutego 2011 Podoba mi się, bo jest bez pieczenia, do ulubionych.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tajra 15 lutego 2011 Zrobiłam Twój sernik ale na wierzch nie dawałam już herbatników, a wylałam galaretkę - bardzo ładnie wyglądał i bardzo dobrze smakował. Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 20 grudnia 2010 Fajny przepis na szybki sernik, podoba mi się pomysł ze startymi Michałkami :) Myślę, że można spróbować dać ser śmietankowy w kostce bez mielenia (robię podobną masę do "Placka Marianny") - to dla takich wygodnych jak ja :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 18 grudnia 2010 rodzinka oczywiście jak wystygnie trzeba go dać na noc do lodówki ,napewno się nie zwarzy ....

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 18 grudnia 2010 czy trzeba go po zrobieniu włożyć do lodówki ???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 17 grudnia 2010 chyba go zrobię , tylko żeby mi się nie zwarzył,,,,,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 17 grudnia 2010 nana ja dodaję jajka razem z serem i szybko mieszam wtedy jest pewne że się nie zetną , benia 11 myślę że sernix nie będzie lepiej dać mąkę ziemniaczaną ....

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

benia11 17 grudnia 2010 wioleta 333 mam ?-ponieważ nigdy nie daję mąki ziemniaczanej tylko ;Sernix" do sera pieczonego ,ale zastanawiam się czy mogę go dać do gotowanego?;;;;;;;;;;;;;;;

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nana 17 grudnia 2010 czy bialko jajek nie zetnie sie w tak goracym roztworze......

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń