Do góry

Desery Przepis na:

Sernik gotowany z brzoskwiniami, na herbatnikach

Sernik gotowany z brzoskwiniami, na herbatnikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 139

Dodano:

Odsłon: 19737

Waniliowy sernik gotowany, z brzoskwiniami, herbatnikami i czekoladą

Składniki

  • masa serowa: 1kg sera
  • 5 żółtek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 x budyń waniliowy
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 150g masła
  • dodatkowo: 800g brzoskwiń z puszki
  • 2.5 łyżeczki żelatyny,
  • 250g herbatników
  • 2 x czekolada mleczna
  • 50g masła
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy ser i miksujemy.
    Masę wlewamy do garnka i podgrzewamy cały czas mieszając.

    Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy.

    Gdy masa serowa będzie jednolita, wlewamy budyń - mieszamy aż masa zgęstnieje.
    Odstawiamy do wystygnięcia.

    Brzoskwinie kroimy na kawałki.
    Syrop gotujemy, następnie dodajemy żelatynę, i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
    Odstawiamy do wystygnięcia.

    Blachę wykładamy połową herbatników.
    Wylewamy masę serową, wyrównujemy.
    Posypujemy brzoskwiniami, zalewamy syropem.
    Wstawiamy do lodówki.
    Gdy masa stężeje, przykrywamy resztą herbatników.

    Czekoladę łamiemy na kawałki. Razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Jeśli czekolada jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka.

    Roztopioną czekoladą polewamy herbatniki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń