Do góry

Desery Przepis na:

Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową

Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4160

Dodano:

Odsłon: 12497

Jak przekładane ciasta to i przekładany sernik :) Tym razem w biszkopcie kakaowym i galaretką z truskawkami przekładany kremem budyniowym z dodatkiem nalewki malinowej :) Wart jest tego czasu, który trzeba poświęcić do jego przygotowania. Pycha!

Składniki

  • Biszkopt kakaowy: 8 jajek
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/4 szklanki maki
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sernik: 1 kg sera
  • 8 jajek
  • 200 g masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem: 3/4 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki nalewki malinowej
  • Galaretka: 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Polewa: 150 g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

  2. Sernik: Miękkie masło ucieramy z cukrami i żółtkami. Dodajemy ser, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Gotową masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku a następnie wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej jest upiec dzień wcześniej.

  3. Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy nalewkę malinową i całość dokładnie miksujemy. 1/3 kremu rozsmarowujemy na dolnym blacie biszkoptu kakaowego. Na kremie kładziemy upieczony i ostudzony sernik i smarujemy go 1/3 kremu (jeśli sernik bardzo opadł wyrównujemy brzegi nożem). Wstawiamy do lodówki.

  4. Galaretka: Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i kroimy w kostkę średniej wielkości. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Do tężejącej galaretki dodajemy truskawki i mieszamy i wylewamy na krem, którym posmarowany jest sernik. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

  5. Górny blat biszkoptu smarujemy od spodu pozostałym kremem i przekładamy na zastygłą galaretkę kremem do dołu. Czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujemy ciasto i posypujemy posypką waflową lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 20 czerwca Dagmarko, pyszny serniczek. Znam Twoje przepisy i wiem że pyszności tworzysz.:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 20 czerwca Uwielbiam takie ciasta /ale jeść - nie przygotowywać:)/ wiele warstw=wiele smaków Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń