Do góry

Desery Przepis na:

Sernik jabłkowo-gruszkowy

Sernik jabłkowo-gruszkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Sernik jabłkowo-gruszkowy"

Składniki

  • 40 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 3 dag mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i cynamonu
  • szczypta soli. Ponadto: pół kg jabłek
  • 2 gruszki
  • sok i skórka starta z cytryny
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru
  • 40 dag chudego twarogu
  • budyń waniliowy
  • pół szklanki żurawiny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Halina Pedo z Kroczyna

  2. Ciasto: masło stop, ostudź. Mąkę przesiej, dodaj jajka, cukier, mielone migdały, cynamon, sól, masło i proszek do pieczenia, wyrób. 2/3 ciasta wylep tortownicę. Resztę schłodź. Jabłka i gruszki obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny. Ułóż na cieście.

  3. Białka ubij ze szczyptą soli, dosypując 5 dag cukru. Dodawaj żółtka, delikatnie mieszając. Twaróg utrzyj z resztą cukru i skórką z cytryny. Wsyp budyń, połącz. Dodaj masę jajeczną i żurawinę, wymieszaj. Masę rozsmaruj na owocach, posyp resztą ciasta. Piecz godzinę w 150°C.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń