Do góry

Desery Przepis na:

Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 658 Ocena: 9977

Dodano:

Odsłon: 3593

Pięknie wygląda, idealnie smakuje :-)

Składniki

  • Spód ciasteczkowy:
  • herbatniki 15 dag
  • stopione masło 5 dag
  • Masa sernikowo-jagodowa:
  • twaróg z wiaderka 75 dag
  • cukier 20 dag
  • jajko 4 duże
  • mąka pszenna 2 pełne łyżki
  • jagody 25 dag
  • aromat waniliowy
  • polewa śmietanowa:
  • śmietana 18% 300ml
  • cukier puder 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód ciasteczkowy: Herbatniki zmiksować w kielichu blendera dodać stopione masło i wymieszać do uzyskania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

    Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

    Masa serowo-jagodowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jagody zmiksować w kielichu blendera na gładką masę. Jesli nie ma możliwości użycia kielicha, należy zmiksowac je blenderem ręcznym i przetrzeć przez sitko aby pozbyć się skórek.

    W misce umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo.
    Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.

  2. Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 80 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.

    Sernik wyjąć z piekarnika, delikatnie wyłożyć śmietankową polewę (wszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać), wyrównać i piec jeszcze 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

  3. Smacznego :-)

    P.S. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń