Do góry

Desery Przepis na:

Sernik jagodowy na zimno

Sernik jagodowy na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 105

Wiem, wiem – jagód jeszcze nie ma i przyjdzie nam na nie trochę poczekać. Ale miałam jeszcze zachomikowanych kilka słoików z sokiem jagodowym. I bardzo chciałam poczuć zapach jagód zbieranym w ubiegłym roku nad polskim morzem – przecież one tak cudownie pachną!

Składniki

  • 650 g zmielonego twarogu (najlepiej z wiaderka)
  • 250 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 2 jajka
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 paczki galaretki cytrynowej
  • 1/4 litra soku jagodowego
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tak jak zwykle przy serniku na zimno, zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w mleku i odstawieniu jej. Dno tortownicy wykładamy okrągłymi biszkoptami, możliwie ściśle. Łamiemy biszkopty i uzupełniamy tam, gdzie całe się nie mieszczą. Dzięki temu cały spód sernika będzie solidniejszy i łatwiej będzie go kroić i nakładać.

    Przygotowujemy też galaretkę. Nie miałam jagodowej (nawet nie wiem czy taka istnieje), użyłam więc cytrynowej i zabarwiłam ją sokiem cytrynowym. Na dwie torebki galaretki wlałam 800 ml gorącej wody i już po rozpuszczeniu dodałam około 10 łyżek soku jagodowego. I tu uwaga: w soku z jagód naturalną rzeczą są drobinki owoców - takie małe kropeczki. Jeśli nie chcesz aby były widoczne w galaretce, czy serniku przelej sok przez filtr do kawy, lub po prostu przez gazę kilkakrotnie złożoną.

  2. Twaróg kręcimy malakserem, dodajemy cukier puder i umyte w gorącej wodzie jajka. Jajka wrzucamy całe - i żółtko i białko. Niektóre przepisy mówią o rozdzieleniu tych składników, ale w naszym przepisie to nie ma znaczenia. Dodajemy pozostałą część soku jagodowego. Musi go być na tyle dużo, aby ser zabarwił się na ładny jagodowy kolor. Zbyt mała ilość powoduje, że kolor jest szarawy, a tego nie chcemy. Kremówkę ubijamy i delikatnie mieszamy z masą - już nie malakserem tylko ręcznie.

  3. Wlewamy żelatynę rozpuszczoną w mleku. Jeśli zrobiła się twarda, ocieplamy ją w naczyniu z ciepłą wodą lub wstawiamy na 10 sekund do mikrofalówki. Mieszamy dokładnie przed wlaniem do masy serowej.

    Masa serowa jest gotowa i można ją wylewać do przygotowanej tortownicy. Ale jeśli chcecie dorzucić do niej jeszcze trochę jagód z soku to teraz jest najlepszy moment - nie miksujcie ich, tylko delikatnie domieszajcie łyżką do masy, przed wylaniem jej na biszkopty.

  4. Tortownica wędruje do lodówki - masa serowa będzie w niej szybciej tężeć. Ja użyłam bardzo ładnej, dekoracyjnej tortownicy w kształcie kwiatka - tak jak na poniższym zdjęciu.

    Kiedy masa serowa wstępnie stężeje (już po 1-2 godzinach) a galaretka całkowicie ostygnie - można ją wylać na ciasto. Po kolejnych 2-3 godzinach sernik jest gotowy i można go podawać. Choć będzie jeszcze lepszy i kształtny na następny dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń