Do góry

Desery Przepis na:

Sernik karmelowy

Sernik karmelowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 338

Dodano:

Odsłon: 161

Kajmak, karmel to nieodłączne elementy świątecznego mazurka. Ale czy sprawdzi się w serniku? Oczywiście. Sernik karmelowy to doskonała propozycja na nadchodzące święta Wielkanocne i jednocześnie ciekawa propozycja ciasta. Otóż to ciasto łączy w sobie intrygujące smaki karmelu, sera oraz ciasta kruchego, a wszystko to zamknięte jest w niezwykłej formie sernika. Odkąd pierwszy raz sięgnęłam po Sernik karmelowy to nie mogłam przestać się nim zajadać. Przepis jest wyjątkowo prosty co sprawia, iż sięgam po niego nie tylko od święta. Polecam!

Składniki

  • mąka pszenna 400 g
  • masło 125 g
  • cukier puder 100 g
  • kakao 20 g
  • jajka 2 szt.
  • żółtka 2 szt.
  • ser mielony 1 kg
  • masa krówkowa kajmak 230 g
  • cukier trzcinowy 100 g
  • budyń w proszku 60 g
  • Mąka ziemniaczana 30 g
  • cukier 30 g
  • cukier waniliowy 20 g
  • mąka pszenna 10 g
  • jajka 5 szt.
  • czekolada mleczna 100 g
  • śmietana 30 % 100 ml
  • masło 20 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy zimne masło oraz jajka i żółtka. Zagniatamy ciasto, które następnie chłodzimy przez dwie godziny w lodówce. Zimne ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie nierówne części(w stosunku 3/4 i 1/4 ciasta). Większą połowę rozwałkowujemy i układamy na wysmarowanej oraz posypanej bułką tartą tortownicy. Podpiekamy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem, cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Do masy dodajemy partiami ser oraz krem karmelowy. Miksujemy do połączenia się składników. Do masy serowej dodajemy obie mąki oraz proszek budyniowy. Mieszamy delikatnie łyżką. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej.
    Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Z pozostałego ciasta wykrawamy dowolne kształty, którymi zdobimy wierz sernika. Ciasto pieczemy 1,5 godziny w 170 stopniach. Studzimy.
    Polewa: Śmietankę podgrzewamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem. Następnie łączymy czekoladę ze śmietanką. Polewamy wystudzony sernik.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń