Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kokosowo-budyniowy

Sernik kokosowo-budyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 457 Ocena: 5908

Dodano:

Odsłon: 462

Sernik z gotowanym budyniem z kokosem. Sernik w kruchym cieście z bezą z kokosem.Jest to bardzo stary przepis i nasz ulubiony sernik.

Składniki

  • CIASTO:
  • -450 g. mąki -225 g. masła -225 g. cukru
  • -3 jajka -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg.twarogu śmietankowego -4 żółtka -150 g. cukru
  • -100 g. kokosu - 1/2 szklanki oleju -1/2 l. mleka
  • -1 budyń śmietankowy na 3/4 l.
  • OWOCE:
  • -puszka brzoskwiń albo inne owoce,np.banany
  • BEZA:
  • -4 białka -100 g. cukru -1 budyń waniliowy -100 g.kokosu
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-
    Zmiksować jajka z masłem i cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem i zagnieść. Odłożyć 1/3 na posypkę.Resztę wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia 34x38. Maczać palce w mące i ciasto wyklepać.

  2. Podpiec 10-15 min.w 175*

  3. masa serowa-
    Ugotować budyń na mleku. Posypać łyżką cukru i ostudzić. Żółtka zmiksować z cukrem. Dołożyć ser i zmiksować. Dodawać po trochu budyniu i miksować. Na koniec dolać olej ,dodać kokos i pokrojone brzoskwinie albo banany, wymieszać.(lepiej owoce rozsypać na masie serowej). Wyłożyć na podpieczony placek.

  4. beza-
    Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Przesiać do tego budyń, dosypać kokos, i lekko wymieszać. Wyłożyć na ser.

  5. Poskubać resztę zostawionego ciasta, na kruszonkę.

  6. Piec ok.60 min.w 175*. Po przestygnięciu, oprószyć cukrem pudrem.
    Kroić jak stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń