Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
coś dla miłośników kokosu, Malibu i batoników Bounty :-)
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 131
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 57
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 25
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 40
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 131
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 57
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 25
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 40
Składniki
Spód: Herbatniki zmielić w malakserze na piasek (lub włożyć do woreczka i utrzeć wałkiem). Masło stopić. W misce wymieszać zmielone herbatniki, wiórki, migdały i masło do utworzenia "mokrego piasku". Tortownicę (u mnie 25cm - może być mniejsza, wtedy sernik będzie wyższy) posmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Powstałą mieszankę wysypać do tortownicy, ugnieść łyżką i wstawić do lodówki na ok. 20 min. Następnie piec w temp. 180 stopni ok. 12-13 min.
Masa twarogowa: Twaróg utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i likierem na gładki krem. Jajka roztrzepać w osobnej misce widelcem lub trzepaczką, wlać do masy serowej i ubijać krótko, do połączenia składników. Dodać budyń i mąkę ziemniaczaną, chwilę ubijać. Dodać wiórki i wymieszać łyżką. Masę przelać na przestudzony spód ciasteczkowy i piec ok. 50 min. w temp. 180. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Polewa. smietankę podgrzać, nie doprowadzić do wrzenia. dodać do niej połamane czekolady, zestawić z palnika i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Polać nią sernik, wyrównać, schłodzic ok. 2 godz. w lodówce. Smacznego :-)