Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kokosowy z mango

Sernik kokosowy z mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 933 Ocena: 24063

Dodano:

Odsłon: 13811

Kocham smak mango i kokosa, które razem stanowią niebiański duet kulinarny. Postanowiłam połączyć te smaki i stworzyć wyborny deser, który rozpieści kubki smakowe wielbicieli egzotycznych słodkości. Dzisiaj zapraszam Was na delikatny i kremowy sernik kokosowy na kruchym cieście, wykończony delikatnym musem z mango i mascarpone. Sernik zagości na moim stole w te święta, ale już wiem, że będę wracała do niego bardzo często. Gorąco polecam Wam ten deser i mam nadzieję, że Was zachwyci tak samo jak mnie :D.

Składniki

  • CIASTO:
  • 160 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 20 g drobnych wiórków kokosowych
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg tłustego twarogu
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 80 g miękkiego masła
  • 6 żółtek
  • 8 białek
  • 1 opakowanie cukru kokosowego do ciast (20 g)
  • 60 ml śmietanki kokosowej
  • MUS MANGO - MASCARPONE:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 350 g pulpy z mango
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 5 łyżek cukru pudru
  • DODATKI:
  • wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy i wykładamy na dno wysokiej tortownicy o średnicy 26 cm posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiekamy ciasto 10 - 13 minut, a następnie studzimy.

  2. MASA SEROWA. Twaróg dokładnie mielimy (najlepiej 3 razy). Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je na puszysto z miękkim masłem i cukrem pudrem, który dosypujemy partiami. Następnie dodajemy zmielony ser i miksujemy na małych obrotach do dobrego połączenia. Dalej miksując na niewielkich obrotach dodajemy kolejno śmietankę kokosową, cukier kokosowy i budynie śmietankowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Bardzo delikatnie mieszamy, ale tak by masa była gładka i jednolita. Masę wylewamy na kruchy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 60 minut (grzanie góra - dół).

  3. * Na dnie piekarnika ustawiłam duże naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, która świetnie nawilżała sernik podczas pieczenia.

    * Pamiętajmy, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
    Przed przygotowaniem ciasta wyciągnijmy je około 2 godziny wcześniej z lodówki.

    * Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, stopniowo uchylając je bardziej.

  4. MUS MANGO - MASCARPONE. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko na tyle aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Pulpę z mango przekładamy do garnka i zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i studzimy. Do ostudzonej pulpy z żelatyną dodajemy serek mascarpone i miksujemy delikatnie dla dobrego połączenia. Śmietankę dokładnie ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na ostudzony sernik. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia.

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 04 maja I jak tu sie oprzec? Ma dokladnie wszystko to, co uwielbiam. I na dodatek pieknie wyglada :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 20 kwietnia Pyszny i piękny a połączenie smaków - bajka:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 kwietnia Sernik zawsze super, a tu jeszcze z tak świetnymi dodatkami :) Nawet, o tej porze warto trochę zgrzeszyć dla takiego ciacha ;) Pycha, mniam, mniam :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń