Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kokosowy z musem czekoladowym.

Sernik kokosowy z musem czekoladowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 275

Dodano:

Odsłon: 3996

Przepis pochodzi ze strony "My man's kitchen...Food & Photography". Polecam, fantastyczne przepisy i jeszcze lepsze zdjęcia. A sam sernik pychota :)

Składniki

  • SPÓD:
  • 250 g okrągłych biszkoptów
  • 120 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • MASA SEROWA:
  • 500 g mielonego twarogu
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 3/4 szkl. wiórków kokosowych
  • 3/4 szkl. cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • MUS CZEKOLADOWY:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. SPÓD: biszkopty zmielić na drobne okruchy i dodać rozpuszczone wcześniej masło z cukrem. Następnie wylepić nią spód i boki (do połowy) tortownicy, o średnicy 22 cm.

  2. MASA SEROWA: twaróg zmiksować z jogurtem i cukrem, dodając pojedynczo jajko i stopniowo miksując. Na koniec wsypać wiórki i proszek budyniowy oraz sok z cytryny. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód tortownicy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 70 min. w temp. 165'C.
    Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

  3. MUS CZEKOLADOWY: 200 ml śmietany kremówki zagotowujemy, ściągamy z ognia i dodajemy czekoladę, kakao oraz cukier. Wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pozostałe 300 ml śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy żelatynę,którą wcześniej rozpuściliśmy we wrzątku. Za pomocą szpatułki delikatnie wlewamy śmietankę do wystudzonej masy czekoladowej wszystko razem łączymy. Na koniec wylewamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki na całą noc.

    SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń