Do góry

Desery Przepis na:

Sernik krakowski

Sernik krakowski

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27986

Dodano: 30.09.2010

Odsłon: 23

Wypróbowany przepis na "Sernik krakowski"

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 5 łyżek masła i mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • białko
  • 2 szkl. cukru
  • 50 dag sera
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 15 dag rodzynek
  • 1 op. lukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło, 1 jajko oraz 5 łyżek cukru. Szybko zagnieć ciasto, odstaw do schłodzenia.

  2. Odłóż 1/3 porcji ciasta. Resztę rozwałkuj na placek o grubości ok. 1,5 cm. Wylep nim spód oraz boki prostokątnej formy do pieczenia.

  3. Ser (trzykrotnie mielony) zmiksuj z pozostałym cukrem, 4 żółtkami, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym na gładką masę. Połącz delikatnie z pianą z 4 białek. Dodaj rodzynki. Masę rozłóż na cieście.

  4. Z pozostałego schłodzonego ciasta uformuj cienkie wałeczki, ułóż z nich dekoracyjną kratkę na wierzchu sernika. Posmaruj ją roztrzepanym białkiem. Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w temp. 180 st. Wystudź. Polej przygotowanym wg przepisu lukrem.

  5. Czas ok. 120 min; porcja – 480 kcal, cena 1,40 zł.

  6. Do sernika, zamiast rodzynek, dodaj kandyzowaną żurawinę. Zasyp 1 kg owoców 3/4 kg cukru, odstaw na kilka godzin, a potem zalej 1/2 szklanki wody i gotuj 5 min. Odcedzone owoce rozłóż na blasze, susz kilka godzin w 40-50 st.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń