Do góry

Desery Przepis na:

Sernik krakowski wg Pierre'a Hermé

Sernik krakowski wg Pierre'a Hermé

Autor:

Przepisów i artykułów: 513 Ocena: 17720

Dodano:

Odsłon: 350

puszysty, pyszny sernik z dodatkiem wanilii na cienkim kruchym cieście z kratką na wierzchu taki właśnie jest sernik krakowski z książki "Desery" Pierre'a Hermé. Absolutnie nie jest to sernik na ser z wiaderka. Przepis na dużą blachę 25x36cm

Składniki

  • ciasto kruche: 1 i 3/4 szkl mąki
  • 125 g masła o temp. pokojowej
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru z wanilią lub ziarenka wyskrobane z polowy laski wanilii
  • masa serowa: 1 kg dwukrotnie mielonego sera tłustego
  • 1 szkl i 2 łyżki cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 8 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3 łyżki cukru z wanilią lub ziarenka wyskrobane z polowy laski wanilii
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garść rodzynek
  • 1 żółto roztrzepane do posmarowania wierzchu
  • lukier: cukier puder
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka śmietany
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto kruche: z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.
    Odciąć 1/3 ciasta i z powrotem włożyć do lodówki. Z reszty (2/3) rozwałkować placek wielkości formy i wyłożyć nim dno i boki blaszki. Podpiec przez 15 minut w temp 170stC.

  2. masa serowa: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 50 g cukru. W misce miksera utrzeć resztę cukru z masłem i cukrem waniliowym. Dodawać po 1 żółtku i po łyżce sera ciągle ucierając. Następnie dodać rodzynki obtoczone w mące. Teraz połączyć z białkami i mąką ziemniaczaną - najlepiej łyżką.

  3. Wyłożyć masę serową na podpieczony spód. Z reszty ciasta wykroić radełkiem paski i ułożyć z nich kratkę na cieście, posmarować ją żółtkiem. Piec ok. 50- 60 minut w temperaturze 170stC.

  4. Kiedy sernik jest upieczony wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki. Pozostawić do wystudzenia. Polukrować lukrem utartym z cukru pudru, śmietany i soku z cytryny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 11 września Robiłam ciasteczka wg jego przepisu,wyszły super,więc sernik z miłą chęcią też przetestuje :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń