Do góry

Desery Przepis na:

Sernik królewski z brzoskwiniami

Sernik królewski z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 1071

Kruche kakaowe ciasto na zewnątrz i masa serowa z dodatkiem brzoskwiń w środku, do herbatki w sam raz.

Składniki

  • Ciasto:
  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 90 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 200 g brzoskwiń z puszki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta dokładnie zagniatamy, dzielimy na 2 części, formujemy kulki i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut, aby łatwiej było zetrzeć ciasto na tarce.

    Twaróg, masło, cukier, budyń i żółtka ucieramy do połączenia, po czym dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszamy łyżką, a następnie łączymy delikatnie z pianą ubitą z białek.

    Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, na spód ścieramy (na tarce o dużych oczkach) połowę schłodzonego ciasta, rozkładamy je równomiernie (nie dociskając!), następnie wylewamy na to masę serową i na wierzch ścieramy resztę ciasta.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę.


    UWAGA!
    Ciasto można przygotować w większej blaszce, np. 25x35 cm, należy wtedy podwoić składniki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń