Do góry

Desery Przepis na:

Sernik królewski z kremem

Sernik królewski z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 104

Dodano:

Odsłon: 639

Tradycyjny sernik królewski, lecz z kremem na wierzchu. Mocno serowy w smaku. Idealny dla fanów serników.

Składniki

  • Kruchy spód:
  • 100 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka smalcu
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera półtłustego
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 100 g masła
  • Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kruchy spód:
    Wszystkie składniki powinny być zimne.
    Masło posiekaj razem z mąką i sodą na drobną kaszkę. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Ciasto uformowane w kulkę wstaw do zamrażarki na 30 minut.

  2. Masa serowa:
    Masło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj po 1 dużej łyżce twarogu cały czas miksując. Gdy już dodasz cały twaróg dodawaj po 1 jajku również cały czas miksując. Dodaj wiórki kokosowe i ponownie zmiksuj. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz likier. Ciągle miksując wlej mleko cienkim strumieniem.

  3. Formę o wymiarach 35x29 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zmrożone kruche ciasto zetrzyj na tarce i rozprowadź w formie dociskając. Na wierzch wylej masę serową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 1 godzinę. Po upieczeniu uchyl drzwiczki (odrobinę) i zostaw ciasto do wystygnięcia na 4-5 godzin.

  4. W misie miksera zmiksuj śmietanę na sztywno i dodaj cukier puder pod koniec ubijania. Dodaj mascarpone i ponownie wszystko zmiksuj. Na sam koniec dodaj rozpuszczoną białą czekoladę (cienkim strumieniem wlewając) i podczas dodawania mieszaj ciągle.

  5. Na wierzch dobrze schłodzonego sernika rozprowadź krem przy pomocy szprycy. Obsyp kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń