Do góry

Desery Przepis na:

Sernik limonkowo-kokosowy z matchą

Przepis dnia 2018-08-16
Sernik limonkowo-kokosowy z matchą

Autor:

Przepisów i artykułów: 425 Ocena: 5951

Dodano:

Odsłon: 371

Idealne orzeźwienie na panujące upały . Sernik z limonki jest rześki, chłodny, świeży i świetnie smakuje.

Składniki

  • Ciasto spód : ciasteczka migdałowe, herbatniki 120 g
  • masło 40 g
  • Masa sernikowa : twaróg półtłusty 250 g
  • gęsta część mleka kokosowego 250 ml
  • mascarpone 250 g
  • herbata matcha 1 łyżka
  • cukier puder 110 g
  • skórka i sok z 1,5 limonki
  • żelatyna 20 g
  • woda 60 ml
  • Ozdoba : kandyzowane płatki róży i listki mięty
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 cm.
    Masło lekko rozpuścić, ostudzić i zmiksować z ciasteczkami do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę z ciasteczek, wyrównać np. dnem szklanki i schłodzić minimum 30 minut w lodówce.

  2. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Jednak aby łatwiej było wyjąć gęstą część z mleka kokosowego, należy najpierw je schłodzić, odlać wodnistą część, zachować gęstą.
    Twaróg dobrze rozgnieść łyżką, widelcem, lub przecisnąć przez praskę.
    Twaróg z mascarpone zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, otartą skórkę z limonki i sok z limonki, zmiksować.
    Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia.

  3. Potem podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny ( nie gotować ).
    Pozostawić do przestudzenia.

    Gęstą część mleka kokosowego podgrzać, zdjąć z palnika, dodać przesianą zieloną herbatę, wymieszać a najlepiej zmiksować.
    Do jeszcze ciepłej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Przestudzić.


  4. Do masy twarogowej powoli dodać mieszankę z zieloną herbatą i żelatyną, dokładnie zmiksować.

  5. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

  6. Sernik dowolnie ozdabiamy.
    Ja użyłam kandyzowanych listków mięty i płatków róży.



    Wykonanie listków i płatków.
    Listki i płatki oczyszczamy pędzelkiem.
    Każdy listek i płatek lekko smarujemy ubitym białkiem i posypujemy drobnym cukrem.
    Matę silikonową lub papier do pieczenia posypujemy cukrem i rozkładamy listki i płatki.
    Odstawiamy do wyschnięcia w przewiewnym i zacienionym miejscu na 24 godziny.
    Potem trzymamy w pudełku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń