Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik limonkowy z melisą"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 226
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34905
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 187
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 226
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34905
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 187
Składniki
Herbatniki rozdrobnij blenderem. Dodaj masło, dokładnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy około 20 cm wylep masą ciasteczkową. Włóż do lodówki.
Limonki wyszoruj pod bieżącą wodą a następnie sparz wrzątkiem. Z 4 zetrzyj skórkę i wyciśnij sok (powinno go być około 110 ml). Żelatynę zalej sokiem z limonki, całość wymieszaj.
Listki melisy dokładnie opłucz, osusz i drobno posiekaj. Do rondla wlej 100 ml śmietanki, podgrzej. Dodaj połamaną czekoladę. Mieszając, podgrzewaj aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę z sokiem, mieszaj tak długo, aż żelatyna się rozpuści. Pozostałą śmietankę ubij mikserem na sztywno.
Do miski włóż twaróg, dodaj skórkę otartą z limonki oraz cukier puder, zmiksuj. Następnie, wciąż miksując, wlej masę czekoladową. Na koniec dodaj ubitą śmietankę oraz posiekaną melisę, delikatnie wymieszaj łyżką.
Masę serową przełóż na ciasteczkowy spód. Wierzch wyrównaj łyżką. Włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj kleksami bitej śmietany i plasterkami limonki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 480 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie