Do góry

Desery Przepis na:

Sernik malinowy na spodzie z daktyli bez pieczenia

Sernik malinowy na spodzie z daktyli bez pieczenia

Autor: Kasiek189

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 184

Dodano: 19.11.2017

Odsłon: 4777

Ser z malinami i kwaśną galaretką cytrynową na zimno z pewnością zachwyci każdego!

Składniki

  • 150 g daktyli
  • 100 g płatków jaglanych
  • 750 g twarogu (ja zmieliłam sama twaróg chudy)
  • 100 g cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki żelatyny+400 ml gorącej wody
  • 260 g śmietanki 30%
  • 400 g malin
  • pół opakowania lub całe galaretki cytrynowej w zależności, jaką grubość preferujecie+0,5 lub 1 szklanka wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Daktyle jak suszone zalewamy wodą i odstawiamy na 3 godz., po czym przecedzamy. Jeśli świeże od razu wrzucamy je do miksera z płatkami jaglanymi (suchymi) i miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i powstałą masą wykładamy spód.

  2. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Połowę śmietanki ubijamy i dodajemy do połowy masy twarogowej.

  3. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 200 ml wody. Ostudzoną wlewamy na koniec do masy, miksujemy i powstałą białą masę wylewamy na spód. Wstawiamy do polówki do stężenia.(ok 40 min)

  4. Pod koniec tego czasu powtarzamy proces ze śmietanką i żelatyną, dodatkowo dodając maliny. Powstałą masę wylewamy na biały spód i ponownie do lodówki do stężenia masy.

  5. Przygotowujemy galaretkę (ja dałam pół opakowania), odstawiamy do lekkiego stężenia i wylewamy na sztywny spód. Wstawiamy do lodówki na parę godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 listopada Sernik ? Daj spokój, ileż można xD
Pysznie wygląda, ależ ile można ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń