Do góry

Desery Przepis na:

Sernik mascarpone z musem morelowym

Sernik mascarpone z musem morelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 1008

Dodano:

Odsłon: 5325

Zaczął się sezon na morele. Bardzo je lubię, bardziej nawet niż brzoskwinie. Prócz dżemów z moreli (a są przepyszne) robię często ciasto z dodatkiem świeżych moreli.

Składniki

  • 15 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 2 jajka rozm. L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki oleju
  • 400 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan - fix
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego ze skórką cytryny
  • 700 ml zblendowanych moreli
  • 2 galaretki brzoskwiniowa i cytrynowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Upiekłam biszkopt.

    Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawałam małymi porcjami cukier a następnie żółtka.

    Mąkę, kakao z proszkiem do pieczenia przesiałam i dodałam do ubitych jajek. Wlałam olej i zmiksowałam na gładką masę.

    Przelałam ciasto do foremki 24 x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.

  2. Serek mascarpone zmiksowałam z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

    Śmietanę razem ze śmietan - fixem ubiłam na sztywno i drewnianą łyżką wymieszałam z rozwierconym serkiem.

    Wyłożyłam na upieczone i wystudzone ciasto. Wstawiłam do lodówki.

  3. Galaretkę cytrynową i brzoskwiniową rozpuściłam w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudziłam.

    Morele umyłam, wyciągnęłam pestki i razem ze skórką zblendowałam.

    Ostudzone galaretki wymieszałam z morelami i odstawiłam do stężenia do lodówki.

    Kiedy mus już zaczął tężeć wylałam go na sernik.

    Odstawiłam ciasto jeszcze na kilka godzin do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń