Do góry

Desery Przepis na:

Sernik mojej babci

Sernik mojej babci

Autor: rurkazkremem

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 86

Dodano: 15.04.2018

Odsłon: 501

Ulubiony wypiek wszystkich wnuków

Składniki

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 11 jajek
  • 275 gramów margaryny
  • 2 łyżki smalcu (lub po prostu margaryny)
  • 4 łyżki śmietany lub mleka
  • 2,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg twarogu
  • 2 łyżeczki budyniu śmietankowego
  • cukier waniliowy
  • cytryna (skórka z całej, sok z połowy)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od wykonania ciasta, łączymy 3 żółtka z 1 szklanką cukru, 0,5 kostki margaryny i smalcem.

  2. Dodajemy mąkę, kakao, śmietanę i proszek do pieczenia, ugniatamy.

  3. Wykonujemy masę twarogową- użyłam twaróg wiejski, więc zaczęłam od zmielenia go. Kiedy kupujecie twaróg we wiaderku, nie ma takiej potrzeby.

  4. Ucieramy 150 gram margaryny z 1,5 szklanki cukru, 1 jajkiem, sokiem i skórką z cytryny.

  5. Dalej miksujemy, dodajemy po porcji twarogu i 1 jajku, naprzemiennie, aż wykorzystamy składniki.

  6. Na koniec dodajemy budyń.

  7. Dzielimy ciasto na dwie nierówne części, większą część wkładamy między papier do pieczenia i wałkujemy. Wykładamy partiami na blachę.

  8. Wylewamy masę serową.

  9. Ponownie wałkujemy ciasto między papierem do pieczenia i wykładamy na górę. (Spód musi być wyłożony całkowicie, a na górze zostawiamy łaty).

  10. Pieczemy około 1h w 160°C.

  11. Zapraszam na mojego bloga, tam znajdziecie więcej zdjęć :) https://rurkazkremem01.blogspot.com/2018/04/sernik-mojej-babci.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń