Przekąski Przepis na:
Sernik na biszkopcie

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 562
Dodano: 30.01.2012
Odsłon: 30301
Składniki
- Biszkopt:
- jajka, 6szt
- cukier, czubata szklanka
- przegotowana zimna woda, 12 łyżek
- olej, 12 łyżek
- mąka, czubata szklanka
- proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
- MASA SEROWA:
- galaretki cytrynowe, 2 szt
- Śmietana 30%, 0,5 litra
- cukier puder, 3 łyżki
- mielony ser (z wiaderka), 1 kg
- bita śmietana w proszku, 2 opakowania
- DODATKOWO:
- dżem brzoskwiniowy, 1 słoik
- KOKOSOWA KRUSZONKA:
- masło, 2 łyżki
- cukie, 2 łyżki
- wiórki kokosowe, 7 dag
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać po żółtku i ubijając nadal.Dodać wodę, olej, wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie drewnianą łyzką. Biszkop0t wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na połowę
-
Galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody-pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ser przełożyć do miski wsypać do niego bitą śmietanę w proszku i zmiksować. Dalej miksować dodając tężejącą galaretkę. Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać łyżką.
-
Do formy wyłożyć jedną część biszkoptu, na to nałożyć 3/4 masy serowej ( gdyby masa była rzadka włożyć ją na kilka minut do lodówki).Ma to nakładamy drugą część biszkoptu a na górę pozostałą masę serową. Włożyć do lodówki na ok 20minut
-
Masło roztopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe.Wymieszać i zarumienić.Kruszonkę ostudzić
-
Na masę serową delikatnie rozłożyć dżem i rozsmarować go. Wierzch ciasta posypać ostudzoną kokosową kruszonką.Gotowe ciasto włożyć do lodówki ma ok 24 godziny.
Komentarze do przepisu (7)

olcia35 28 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
Dziekuje Anetko:) smakuje również rewelacyjnie:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

anetas197601 27 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
Oleńko Twój serniczek wygląda obłędnie, zabieram do ulubionych i oczywiście 5 :)))))3 Kto głosował? | Odpowiedz

Martusiol 11 marca 2012Zgłoś do usunięcia
zaraz zabieram się za pieczenie - robię go do nowej pracy i mam nadzieję że mi wyjdzie bo inaczej będzie wtopa a wygląda pysznie.3 Kto głosował? | Odpowiedz

olcia35 05 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
cieszę się bardzo,że smakowało:) tak jak napisałaś jest PYSZNIUTKI:)Pozdrawiam!3 Kto głosował? | Odpowiedz

asiula288 04 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam wczoraj i dzisiaj już nie mogła się rodzinka oprzeć. Ocena : PYSZNOŚCI : ) Taki leciutki i kwaskowaty. I wcale tak dużo robienia, koło niego nie ma, jak tam ktoś pisał : )3 Kto głosował? | Odpowiedz

olcia35 31 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
może troszkę pracochłonne, ale się opłaca bo jest pyszne,więc polecam :) Ja piekłam na tradycyjnej dużej prostokątnej blaszce.Pozdrawiam!3 Kto głosował? | Odpowiedz

mysz204 30 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
jaki rozmiar blaszki???ciasto wyglada fajnie;)4 Kto głosował? | Odpowiedz