Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na ciemnym spodzie

Sernik na ciemnym spodzie

Autor: izek

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 3957

Dodano: 14.12.2017

Odsłon: 18554

Nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika! Jest to ciasto, które zawsze dobrze smakuje.

Składniki

  • CIASTO CIEMNE:
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Cukier puder 3/4 szklanki
  • Kakao ciemne 2 łyżki
  • Śmietana kwaśna ½ szklanki
  • Żółtka 2 szt.
  • Jajko całe 1 szt.
  • Margaryna 150 gram
  • Cukier wanilinowy ½ opakowania
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • MASA SEROWA:
  • Twaróg mielony 1 wiaderko (1kg)
  • Jajka 6 szt.
  • Margaryna 1 kostka
  • Śmietana ½ szklanki
  • Budyń waniliowy 1 opakowanie
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Cukier puder 1 szklanka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. CIASTO: Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy. W osobnej misce mieszamy jajko z żółtkami i śmietaną. Przelewamy to do suchych składników, dodajemy pokrojoną na małe kawałki margarynę i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki, aby się schłodziło (ok. 2 godziny).

  2. MASA SEROWA: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Rozpuszczamy w rondelku margarynę i odstawiamy ją do ostygnięcia. Następnie wlewamy ją do utartych żółtek, dodajemy masę serową i miksujemy. Dodajemy do tego śmietanę, budyń i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy ją do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką.

  3. Blachę do ciasta o wymiarach 38x26 cm wyścielamy papierem do pieczenia, ścieramy na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta, wyrównujemy ją i delikatnie przygniatamy. Wykładamy na to masę serową, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Pieczemy ok. 60 min. w temp. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń