Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na herbatnikach kakaowych

Sernik na herbatnikach kakaowych

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 390

Dodano:

Odsłon: 327

sernik i duuzzzoooo rodzynek :-)

Składniki

  • ser biały z wiaderka - 1 kg
  • herbatniki kakaowe - 200 g
  • budynie waniliowe - 2 op
  • cukier waniliowy - 1 op
  • jajka - 7 szt
  • cukier - 3/4 szkl
  • rodzynki - 10 dag
  • skórka kandyzowana pomarańczowa - 10 dag
  • Cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy, następnie dodajemy po łyżce ser biały z wiaderka i budyń w proszku. Dodajemy namoczone i odsączone rodzynki oraz skórkę kandyzowana z pomarańczy.
    Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i delikatnie łączymy z masa twarogową za pomocą drewnianej łyżki.
    Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami.
    Przekładamy na nie mase serową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 60 minut w 180stC. Po wyłączeniu piekarnika trzymamy sernik jeszcze ok 10-15 minut w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń