Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na kruchym cieście z rodzynkami i kisielem.

Sernik na kruchym cieście z rodzynkami i kisielem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 724

Dodano:

Odsłon: 1432

Pyszny sernik z cytrynowa nutką, smakuje obłędnie. Zawsze do serników dodawałam budyń waniliowy, ale wpadłam na pomysł, żeby dodać kisiel, postawiłam na smak cytrynowy i wyszło bardzo pysznie. Polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 małe jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 kisiele cytrynowe ( 38 g każdy )
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka rodzynek
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej.

  2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy kisiele w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Wsypujemy rodzynki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

  3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, oprószamy bułką tartą, a następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową.

  4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

  5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


    Rady:
    Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
    Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
    Kisiele o wadze 38 g każdy.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 lipca Serniczek zawsze wyczuje mój lwi nos ;)
Super, no i jeszcze te rodzynki, pycha :D
Odpowiedzi: 8 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń