Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na murzynku

Sernik na murzynku

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3932

Dodano:

Odsłon: 2277

Prosty sernik zatopiony w ciemnym cieście. Sernik wyszedł miękki i pyszny.

Składniki

  • CIASTO MURZYNKOWE:
  • -1 szklanka cukru -3 łyżki kakao -1/2 szklanki wody
  • -1 masło 200 g. -1 cukier waniliowy -6 jajek
  • -2 szklanki mąki tortowej -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -1,5 kg. twarogu tłustego lub półtłustego -2 jogurty greckie-po 250 g.
  • -1,5 szklanki cukru -8 jajek -3 białe budynie
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. murzynek-W garnku, wymieszać cukier z kakao i wodą.Wstawić na piec, podgrzewać dodać masło i chwilkę zagotować. Odstawić do przestudzenia. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Żółtka dodać do polewy, zmiksować. Przesiać tam mąkę z proszkiem i zmiksować. Porcjami dodawać pianę i delikatnie wkręcić w ciasto. Wylać na blaszkę 30x40, wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. masa serowa-Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru. Dodawać porcjami ser, jogurt i zmiksować.Przesiać tutaj budynie i zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli potem pozostałym cukrem. Porcjami wkręcać w sernik.Masę wykładać, pasami w ciasto.

  3. Piec w 175 * ok. 1 godz. Przykryć papierem i dopiec z 15 min.
    Po przestygnięciu, oprószyć cukrem pudrem.
    Kroić aż stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń