Do góry

Desery Przepis na:

sernik na zimno

sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 192

Dodano:

Odsłon: 32416

pyszny deser

Składniki

  • 80dag utartego białego sera
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • kopiasta łyżka masła
  • 2 owocowe galaretki (jasna- pomaranczowa i druga ciemna- poziomkowa)
  • 2 szklanki pokruszonych herbatnikow
  • świeże owoce( truskawki, brzoskwinie, jagody)
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jasna galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody, a galaretkę ciemna w ilości wody podanej na opakowaniu, odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Spod tortownicy wysypujemy pokruszonymi herbatnikami. Masło z częścią cukru ucieramy (robotem) na puch. dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku oraz pozostały cukier. Gdy masa będzie jednolita dodajemy niewielkimi partiami ser, piane ubita z białek i lekko tężejąca jasna galaretkę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i przelewamy do przygotowanej formy. na wierzchu układamy owoce i zalewamy ciemna galaretka. wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Anna1303 16 czerwca 2010 mi ostatnio trochę się nie trzymały herbatniki, bo za krotko trzymałam w lodowce:) najlepiej jest trzymać sernik cala noc w lodowce. można również odrobinę nasączyć herbatniki jakim się chce sokiem owocowym.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

foodie87 16 czerwca 2010 czy piane i galarekę dodajemy i ubijamy mikserem czy juz np lyzka delikatnie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 16 czerwca 2010 wygląda bardzo zachęcająco ;-) ale czy te herbatniki na spodzie będą się "trzymały"? nie będą się sypac i kruszyć przy krojeniu i wyjmowaniu ciasta?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

foodie87 15 czerwca 2010 czy piane i galaretkę tez miksujemy czy wymieszać już łyżką??

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń