Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno o smaku malinowo-jagodowym

Sernik na zimno o smaku malinowo-jagodowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1327

Dodano:

Odsłon: 4052

Kiedy tylko czuć lekki powiew wiosny na moim stole zaczynają gościć kolorowe serniki na zimno. Takie ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale i pysznie smakuje, a jego zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Poniżej kolejny przepis na sernik na zimno z dodatkiem malin i borówek.

Składniki

  • spód: 100 g sękacza pokrojonego w cienkie plasterki
  • masa serowa: 1 kg serka sernikowego w wiaderku, u mnie z Piątnicy galaretka o smaku malinowym galaretka o smaku jagodowym
  • obłożenie: 2 galaretki przeźroczyste 2 kiwi 125 g malin 125 g borówki amerykańskiej listki mięty
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

    Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Tortownicę wykładamy cienko pokrojonym sękaczem, a boki plasterkami kiwi.

    Galaretkę malinową i jagodową rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Połowę sera mieszamy z galaretką malinową, a drugą z jagodową.

    Do tortownicy przekładamy warstwę serka o smaku jagodowym, wyrównujemy. Następnie przekładamy warstwę malinową.

    Sernik wkładamy do lodówki na 15-20 minut, by masa trochę się ścięła. Na wierzchu układamy owoce oraz listki mięty, zalewamy przezroczystą galaretką. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny by sernik dobrze zastygł.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń