Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno orzeźwiający

Sernik na zimno orzeźwiający

Autor:

Przepisów i artykułów: 435 Ocena: 6275

Dodano:

Odsłon: 564

W sam raz na upalne lato, lekki, owocowy sernik na zimno.

Składniki

  • Sernik :Twaróg sernikowy ( wiaderko )1 kg
  • masło miękkie 80 g
  • cukier drobny 80 g
  • galaretka malinowa ( 77 g )
  • galaretka krystaliczna ( 77 g )
  • czerwona porzeczka ok. 150 g
  • czarna porzeczka 50 g
  • borówka ok. 150 g
  • Spód : ciemne herbatniki 160 g
  • masło roztopione 50 g
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownica 22 cm.
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki folią przezroczystą.
    Ciasteczka zmiksować w mikserze na drobny piasek. Dodać masło i wymieszać.

    Na spód tortownicy wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać, schłodzić przez pół godziny w lodówce.

  2. Sernik.
    Galaretkę malinową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, ostudzić.
    Porzeczki opłukać i osączyć.
    Masło utrzeć z cukrem na puch, stopniowo po łyżce dodawać twaróg, na koniec wlać galaretkę, dodać porzeczki, wymieszać łyżką.
    Ja część czerwonej porzeczki zostawiłam na wierzch.

  3. Masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy, schłodzić kilka godzin.

  4. Galaretkę krystaliczną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić.
    Na schłodzony sernik wyłożyć borówki z porzeczkami, zalać galaretką.
    Całość schładzać kilka godzin, najlepiej całą noc.
    Potem zdejmujemy folię.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 18 czerwca Przepiekny, no takiego serniczka nikt nie odmowi :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 18 czerwca Nie dosc ze przepyszny to jeszcze bardzo ladny! bede musiala skopiowac w domu :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 17 czerwca Pyszny serniczek, zjadło by się oczami. Ja coś podobnego na weekend zrobiłam z porzeczką i taką galaretką, ale na dużej blaszce.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń