Do góry

Przekąski Przepis na:

Sernik na zimno wytrawny

Sernik na zimno wytrawny

Autor: Steve

Przepisów i artykułów: 321 Ocena: 2142

Dodano: 25.05.2017

Odsłon: 12185

To taka moja wariacja na temat połączenia białego sera z warzywami ;) Muszę przyznać, że całkiem smaczna ;)

Składniki

  • pomidory 2-3 szt
  • szpinak mrożony (tzw. brykiet) 6 szt
  • buraki 175 g
  • twaróg zmielony 250 g
  • maślanka 2 łyżki
  • krakersy 50 g
  • masło 100 g
  • sok z cytryny 5-6 kropli
  • cynamon mielony 1/4 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki
  • żelatyna 1 łyżeczka
  • woda zimna 4-5 łyżeczek
  • cukier 1/4 łyżeczki
  • cukier wanilinowy 1 szczypta
  • czosnek 1 ząbek
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomidory usmażyć na 25 g masła, doprawić cukrami, pieprzem, ostudzić, przetrzeć przez sito. Szpinak usmażyć na 25 g masła z dodatkiem ząbka czosnku. Zmiksować. Krakersy zmiksować na miał i połączyć z 50 grami stopionego masła. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić do napęcznienia, potem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ugotowane buraczki zmiksować, przyprawić sokiem z cytryny, cynamonem i pieprzem do smaku. Cześć żelatyny zmiksować z pomidorami, a drugą połowę z buraczkami. Na dno szklanek przelewamy pomidory i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki. Następnie układamy warstwę krakersów i sera połączonego z maślanką, pieprzem i sokiem z cytryny. Kolejną warstwę stanowi zmiksowany szpinak.

  2. Na wierzch przekładamy zmiksowane z dodatkiem żelatyny buraczki. Całość możemy udekorować kiełkami rzodkiewki. "Sernik" najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń