Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z galaretką i owocami

Sernik na zimno z galaretką i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 869

Dodano:

Odsłon: 3731

Co zrobić gdy na dworze jest gorąco, a słodkiego się chce? Sernik na zimno, oczywiście! :) Mam dla Was dzisiaj całą tortownicę pełną pysznej masy serowej z galaretką i owocami :) Skusicie się na kawałek? Obiecuję, że będą dokładki! :)

Składniki

  • 1/2 małego opakowania okrągłych biszkoptów
  • 600 g serków homogenizowanych waniliowych (4 opakowania po 150 g)
  • 250 g śmietanki 30 lub 36%
  • galaretka przezroczysta (są już dostępne w prawie wszystkich sklepach)
  • galaretka (smak w zależności od użytych owoców - u mnie malinowa)
  • maliny
  • truskawki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Galaretkę przezroczystą zalewamy 250 ml gorącej wody, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia.
    Galaretkę owocową (kolorową) zalewamy 350 ml gorącej wody, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia i stężenia.
    Gdy galaretka przezroczysta będzie już zimna, ale wciąż płynna ubijamy śmietanę na sztywno (można dodać trochę cukru pudru, ale nie za dużo, bo sama galaretka też jest słodka). Ubitą śmietankę łączymy delikatnie z serkami i dodajemy galaretkę.
    Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

  2. Dno tortownicy wykładamy folią spożywczą i układamy na nim biszkopty.
    Do formy wlewamy masę serową i całość chowamy do lodówki.
    Po 15-20 minutach na wierzchu ciasta układamy owoce - przekrojone na pół truskawki i maliny. Ponownie chłodzimy w lodówce.
    Gdy owocowa galaretka będzie już delikatnie tężała, całość wylewamy na owoce.
    Sernik chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 czerwca Sernik, a zwłaszcza ten bez pieczenia, to coś dla mnie/nas :) Nigdy pieczenie ciach nam nie wychodziło, a te na zimno, zawsze się udają.

Truskawek ci u nas dostatek tego roku i kilogramy codziennie na działce zbieramy, więc nie pozostaje nic innego, jak tylko zrobić taki sernik wg Twojego przepisu :D
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń