Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z galaretkami Kalejdoskop

Sernik na zimno z galaretkami Kalejdoskop

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 757

Dodano:

Odsłon: 5135

Sernik na zimno jest szybki i prosty w przygotowaniu. Jedyne co najdłużej trwa to oczekiwanie, aż porządnie stężeje. Sernik jest na bazie jogurtu naturalnego, więc jest lekki i nieco orzeźwiający, mało słodki, a to jest zaletą w ciepłe popołudnie. Sernik Kalejdoskop wyglądem zachwyci nie tylko tych najmłodszych. Gorąco polecam!

Składniki

  • delicje szampańskie 300 g
  • galaretki 6 opakowań
  • serek mascarpone 250 g
  • jogurt typu greckiego 800 g
  • Cukier wanilinowy 16 g
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na tortownicę 28 cm lub kwadratową

    ciastka delicje podwójne opakowanie
    jogurt typu greckiego 800 g
    serek mascarpone 250 g
    cukier wanilinowy 16 g
    galaretki cytrynowe lub krystaliczne 2 + 2 szklanki gorącej wody
    na kostkę 3 smaki + 3 szklanki gorącej wody
    truskawki 250 g
    galaretka truskawkowa + 1 szklanka gorącej wody
    Przygotowanie

  2. Przygotowanie sernika rozpoczynamy od rozpuszczenia trzech smaków/ kolorów galaretek w osobnych miseczkach, a najlepiej sprawdzą się płaskie pojemniki. Galaretki odstawiamy do wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce, aż porządnie stężeją. W tym czasie rozpuszczamy dwie galaretki krystaliczne, które po wystudzeniu dodajemy do masy jogurtowej. Galaretki kroimy w kostkę o różnej wielkości. Tortownicę dobrze uszczelniamy folią aluminiową lun spożywczą. Delicje wykładamy na spód formy czekoladą ku górze. Jogurty mieszamy z serkiem mascarpone i wlewamy cienką strużką krystaliczną galaretkę. Następnie dodajemy kolorowe galaretki i delikatnie mieszamy. Masę jogurtową ostrożnie przelewamy na ciasteczka i chłodzimy dwie godziny w lodówce. W międzyczasie rozpuszczamy ostatnią truskawkową galaretkę, studzimy. Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy szypułki. Owoce kroimy w drobną kostkę, układamy na wierzchu sernika i zalewamy tężejąca galaretką. Ponownie sernik chłodzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń