Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z gruszkami

Sernik na zimno z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4912

Dodano:

Odsłon: 349

Sernik, podwójnie gruszkowy między biszkoptami. Sernik tortowy, bardzo pyszny.

Składniki

  • BISZKOPT : 2 x
  • -4 jajka -100 g. cukru -70 g.mąki tortowej
  • -70 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszki do pieczenia.
  • DO POSMAROWANIA:
  • -dżem z czarnej porzeczki-410 g.
  • OWOCE: -1 kg. gruszek
  • PIANKA SEROWA:
  • -1 szklanka cukru -1 l. wody -3 galaretki gruszkowe
  • -1 kg. sera twarogowego-wiaderko
  • BITA ŚMIETANA:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -1 śnieżka z czekoladą
  • -50 g. cukru pudru -4 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody
  • DO POSYPANIA:-1 tarta mleczna czekolada-100 g.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*.
    Upiec drugi biszkopt w takiej samej blaszce.

  2. Na jednym biszkopcie rozsmarować dżem.

  3. owoce-Gruszki, obrać i pokroić na cząstki.
    Zagotować 1 l. wody, dodać szklankę cukru,gruszki i ugotować lecz nie rozgotować.Gruszki wybrać na durszlak.W gorącym kompocie,rozpuścić galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia.
    Gruszki poukładać na dżemie.

  4. pianka-Ser zmiksować z tężejącymi galaretkami.
    Wylać na gruszki i przykryć drugim biszkoptem.

  5. bita śmietana-Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i śnieżką.Dolewać żelatynę i zmiksować. Zaraz wyłożyć i rozsmarować na biszkopcie.

    Górę posypać startą czekoladą.
    Ciasto schłodzić.

  6. Kroić jak stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń