Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z mega niespodzianką

Sernik na zimno z mega niespodzianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 551

Dodano:

Odsłon: 1833

Sernik na zimno też może nie tylko smakować ale i wyglądać. Moja wersja pysznego sernika na zimno.

Składniki

  • Spód :
  • 200 g herbatników typu petitiki
  • 150 g margaryny kasia
  • Galaretka :
  • 1 galaretka agrestowa
  • 400 ml gorącej przegotowanej wody
  • 1 nektarynka
  • 1 średni banan
  • 18 malin
  • Masa serowa :
  • 400 g serka waniliowego z kawałkami wanilii
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 150 ml gęstej śmietanki 18%
  • 1/2 szk mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 garść listków świeżej bazylii
  • cukier do smaku
  • Dodatkowo :
  • 2 galaretki truskawkowe
  • maliny do dekoracji
  • listki bazylii do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Spód :
    Herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu.
    Margarynę roztopić, wlać do ciastek i wymieszać.
    Masę ciasteczkową wyłożyć na dno torownicy o średnicy 23 cm, rozłożyć równo i docisnąć.
    Tortownicę wstawić do lodówki.

  2. Galaretka :
    Galaretkę agrestową rozpuścić w gorącej wodzie.
    Banana pokroić w plasterki i potem na ćwiartki.
    Nektarynkę pokroić w drobną kosteczkę.
    Do 6 literatek nakładać najpierw nektarynki, potem banany i maliny.
    Zalać galaretką prawie do połowy literatki ( owoce też mają sięgać tej wysokości ).
    Wstawić do lodówki a gdy lekko się zetną zalać wystające maliny, bo owoce lekko pójdą do góry.
    Tak przygotowane galaretki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

  3. Masa serowa :
    Gdy galaretki się zetną wyjąć je i tortownicę z lodówki.
    Galaretki wyjąć z literatek ( proponuję literatkę potraktować ciepłą wodą, wtedy galaretki elegancko wyjdą ze szklaneczek. Ja pierwszą podważyłam nożem i to był zły pomysł ).
    Galaretki ułożyć na spodzie koliście dnem do góry.
    Mleko wlać do rondelka, wsypać żelatynę po czym dokładnie wymieszać.
    Na gazie podgrzewać żelatynę aż się całkowicie rozpuści.
    Jogurt, serek i śmietanę przełożyć do miski, dodać cukier i zmiksować.
    Bazylię umyć, osuszyć i posiekać a potem dodać do masy.
    Na koniec wlać schłodzoną ale płynną mleczną żelatynę i dokładnie wymieszać.
    Gotową masę wyłożyć na galaretki a potem literatką zrobić w środku wgłębienie i wstawić tortownicę znowu do lodówki najlepiej na około godzinę.

  4. Galaretka :
    Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml gorącej przegotowanej wody i dokładnie wymieszać.
    Zostawić do ostygnięcie i lekkiego stężenia.
    Potem galaretką zalać górę i wgłębienie sernika i znowu wstawić do stężenia.
    Gotowy sernik udekorować listkami bazylii i malinami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń