Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 370

Dodano:

Odsłon: 6251

Smaczny i delikatny sernik z serków homogenizowanych i śmietany. Użyłam serków jabłecznikowych, pasują tu rewelacyjnie.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 900 g. serka homogenizowanego jabłecznikowego
  • 500 ml. śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 3 galaretki o dowolnym smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić ze szczyptą soli. Wsypać cukier, cały czas ubijać. Dodać żółtka. Ubijać jeszcze chwilę. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować chwilę
    na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wyłożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 15-20 minut.

  2. Galaretki przygotować, według przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia.
    Ja zawsze, dodaję trochę mniej wody.

    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestudzenia.

    Śmietanę ubić, dodać cukier puder, ubijać jeszcze chwilę. Dodać serki i zmiksować do połączenia składników. Do przestudzonej żelatyny, dodać łyżkę masy serowej i wymieszać.
    Następnie, po woli wlewać żelatynę do masy serowej, cały czas miksując.
    Gotową masę, wyłożyć na przestudzony biszkopt.

  3. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Następnie zalać tężejącą galaretką.
    Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń