Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 275 Ocena: 1330

Dodano:

Odsłon: 372

Sernik na zimno z truskawkami to mój ukochany, letni deser. Chłodzi, orzeźwia i zawiera jedne z tych owoców, na które sezon jest zdecydowanie za krótki. Niewątpliwie zaletą tego deseru jest brak pieczenia jak i to, że robi się go błyskawicznie. Ciasto o delikatnym, kremowym smaku wanilii, który idealnie komponuje się z soczystymi truskawkami i galaretką. Dodatek serka mascarpone sprawił, że sernik jest bardzo aksamitny i kremowy.

Składniki

  • 1 kg sera mielonego w wiaderku
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g truskawek
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy ser, dodajemy mascarpone, cukier puder i nasiona wanilii. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
    Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż masa stężeje. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Na masie serowej układamy umyte i osuszone truskawki. Całość zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń