Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z truskawkami – deser z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami – deser z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 62408

Dodano:

Odsłon: 1476

Witam serdecznie, sezon truskawkowy w pełni, więc chciałabym zaproponować przepis na pyszny i lekki sernik na zimno z truskawkami. Deser jest bardzo smaczny, idealny na upalne dni i efektownie wygląda. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm i wysokości 6 cm, można użyć mniejszej lub większej.
  • około 800 g truskawek
  • 400 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym
  • 2 galaretki truskawkowe
  • tylko 400 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki
  • na górę:
  • kilka truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję masę na spód sernika:
    Do miski wsypuję dwie galaretki i rozpuszczam w 400 ml gorącej wody (używam jedynie 200 ml wody na 1 galaretkę). Galaretkę odstawiam aby wystygła i zaczęła delikatnie tężeć.
    Gdy galaretka jest już zimna ale nadal płynna, spieniam ją mikserem lub rózgą.
    Do spienionej galaretki dodaję serek i jeszcze przez chwilę miksuję.

  2. W międzyczasie gdy galaretka stygnie przygotuję tortownicę i spód sernika:
    Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.

    Umyte i osuszone truskawki układ na dnie tortownicy, część truskawek przekrawam wzdłuż na pół i układam dookoła tortownicy (robię taki jakby płotek, dokładnie pokazałam to na filmiku).
    Przekrojone truskawki podpieram całymi truskawkami i wypełniam nimi cały środek. Truskawki układam dość ściśle jedną obok drugiej, tak żeby nie wypłynęły gdy zaleję je masą.

  3. Na ułożone truskawki wylewam masę (serek homogenizowany z galaretką) i odstawiam na kilka minut, tak aby masa zaczęła tężeć. Następnie na tężejącą masę układam pokrojone truskawki i wstawiam do lodówki do zastygnięcia.

  4. Teraz przygotuję galaretkę na górę (galaretkę możemy przygotować wcześniej):
    W 400 ml gorącej wody rozpuszczam galaretkę i odstawiam do wystudzenia. Galaretkę mieszam powoli aby nie było piany.
    Następnie zimną galaretką zalewam górę sernika i wstawiam do lodówki do zastygnięcia.

  5. Deser truskawkowy jest gotowy, życzę smacznego.
    Pozdrawiam babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń