Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z truskawkami na ciasteczkowym spodzie

Sernik na zimno z truskawkami na ciasteczkowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 117

Dodano:

Odsłon: 6807

Sernik na zimno z truskawkami to mój ulubiony deser w upalne dni. Chłodzi, orzeźwia i zawiera owoce. Jest lekki, puszysty, delikatny i szybki w wykonaniu, polecam!

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 4 galaretki truskawkowe
  • 250 g ciasteczek maślanych
  • 1 kg sera, np. gotowy z pudełka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Herbatniki rozdrobnić w blenderze lub pokruszyć wałkiem do ciasta. Dodać masło i dłońmi połączyć wszystkie składniki. Muszą dobrze się połączyć i utworzyć masę. Masę wyłożyć do tortownicy i mocno przycisnąć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

    Ser biały zmielić w maszynce do mięsa lub można użyć gotowego. 3 galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku, gdy zaczną tężeć zmiksować je z serem. Wyłożyć przygotowany ser na schłodzoną masę ciasteczkową i włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Masa serowa musi się stężeć.

    Truskawki umyć, osuszyć i ułożyć na masie serowej. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Wstawić ją do lodówki do całkowitego stężenia. Zalać galaretką truskawki i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, gotowe!

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 czerwca Biorę cały, bo to sernik i w dodatku na zimno :D Pycha, 6+ :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń