Do góry

Desery Przepis na:

Sernik nowojorski z przyprawa korzenną

Sernik nowojorski z przyprawa korzenną

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10065

Dodano:

Odsłon: 13012

podchodziłam do niego "jak pies do jeża" :-) nie wiedzieć dlaczego ... w końcu popełniłam i nie żałuję. Dzieki pieczeniu w kąpieli wodnej jest bardzo kremowy i aksamitny, równiutki ... idealny :-). W związku z tym, że piekłam go na święta - dodałam przyprawę korzenną. Polecam :-)

Składniki

  • Spód ciasteczkowy:
  • herbatniki 16 dag
  • masło stopione 8 dag
  • przyprawa korzenna 1 płaska łyżeczka
  • Masa serowa:
  • twaróg w wiaderku lub półtłusty 3-krotnie mielony 1 kg
  • cukier 25 dag
  • mąka pszenna 4 pełne łyżki
  • cukier waniliowy 1
  • jajko duże 3
  • żóltko 1
  • kwaśna śmietana 12% 200ml
  • Polewa śmietanowa:
  • kwasna śmietana 12% 30 dag
  • cukier puder 2 płaskie łyżki
  • przyprawa korzenna 1/2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód ciasteczkowy: Herbatniki zmielić w maszynce, malakserem lub utrzec wałkiem na sypki "piasek", wymieszać ze stopionym masłem i przyprawą korzenną. Dno tortownicy (u mnie 26cm) wyłozyć papierem do pieczenia. Wysypać na nią zmielone herbatniki, wyrównac i ugnieść. Wstawić do lodówki na ok. 30 min.

    Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Należy umieścić je w misie miksera i krótko zmiksować. Nie miksujemy długo, gdyż masa za bardzo się napowietrzy, sernik urośnie, a poźniej opadnie. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gorąca wodą (ok. 3 cm). Na środkową półkę piekarnika natomiast wstawić tortownicę z sernikiem. Piec w temp. 180 stopni 15min, następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec ok. 1 godz. 15 min. Wierzch powinien być ścięty i spręzysty. Na wierzch wylać polewe śmietanową (wszystkie składniki dokładnie wymieszać) i wstawić do piekarnika na kolejne 10 min. Sernik studzić ok. 1 godz w lekko uchylonym piekarniku. Całkiem wystudzony chłodzic w lodówce, najlepiej całą noc.

  2. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 29 grudnia 2015 Wspaniały i pyszny sernik, robiłam taki , tylko dawno temu /przepis na moim profilu/, a z tą przyprawą do pierników fajny pomysł.:)) Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń