Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Papieski z Kajmakiem i Słonecznikiem.

Sernik Papieski z Kajmakiem i Słonecznikiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 283 Ocena: 3584

Dodano:

Odsłon: 18238

Pyszny,rozpływający się w ustach,wspaniałe połączenie smaków,uwielbiam.

Składniki

  • Składniki na ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyża smalcu
  • 1 jajko
  • 2 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na masę serową:
  • 1400 g sera białego (3 krotnie zmielonego)
  • 300 g cukru
  • 250 ml śmietany, kwaśnej
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej)
  • 250 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Składniki na bezę z orzechami:
  • 6 białek
  • 5 łyżek cukru
  • ok. 80 g orzechów zmielonych
  • ok. 120 g orzechów posiekanych
  • 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • Składniki na masę kajmakową:
  • 1 puszka gotowego kajmaku lub samodzielnie ugotowane mleko skondensowane
  • 200 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • Składniki na prażony słonecznik:
  • 200 g słonecznika
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Ciasto:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia di miski. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. Przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy, przekładamy do dużej foremki (25cmx36cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy przez 15 min.w temp.210 C.
    Masa Serowa:Jajka oraz żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser i miksujemy. Następnie dodajemy olej, śmietanę oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę serową wylewamy na podpieczone cisto kruche. Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 180 st. C. Przed końcem podpiekania robimy bezę orzechową.
    Beza z Orzechami: Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na lśniącą bezę. Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy równomiernie na podpieczony sernik. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min., po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.
    Masa Kajmakowa:Masło miksujemy, następnie stopniowo dodajemy kajmak i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową równomiernie rozsmarowujemy ma całkowicie zimnej bezie orzechowej.
    Prażony Słonecznik: Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy słonecznik, mieszamy i prażymy na słoty kolor. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowy słonecznikiem posypujemy wierzch sernika, delikatnie wciskamy go w masę kajmakową.
    Sernik najlepszy jest na 2,3 dzień,jeden z lepszych jakie robiłam,do tanich nie należy,ale to taki sernik na święta i specjalne okazje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń