Do góry

Desery Przepis na:

Sernik piankowy na zimno z Ciepłymi lodami

Sernik piankowy na zimno z Ciepłymi lodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 324 Ocena: 3736

Dodano:

Odsłon: 1313

Sernik bardzo delikatny,puszysty i przepyszny.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jajek -200 g. cukru -125 g. mąki tortowej
  • -125 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DO POSMAROWANIA:-1 słoiczek dżemu wiśniowego-410 g.
  • DO OBŁOŻENIA:-2 op.ciepłych lodów-po 266 g.
  • PIANKA SEROWA:
  • -3 galaretki wiśniowe -1 l. gorącej wody
  • -1 kg. sera z wiaderka -50 g. cukru pudru
  • BITA ŚMIETANA:
  • -330 ml. śmietanki 30% -1 jogurt grecki-250 g.
  • -1 serek mascarpone-250 g. -50 g. cukru pudru -1 śnieżka z czekoladą
  • -4 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki gorącej wody
  • DO POSYPANIA:-1 mleczna czekolada
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Zdjąć papier, ostudzić i włożyć z powrotem do blaszki.(Papier można zmienić.)

  2. Posmarować dżemem.

  3. Ułożyć pianki lodów.

  4. pianka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Ser zmiksować z pudrem i galaretkami. Ponalewać pomiędzy pianki lodów i schłodzić.

  5. bita śmietana-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem i śnieżką. Potem porcjami dodawać jogurt i serek, zmiksować. Dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na zastygniętą piankę serową.

  6. Nożykiem obieraczką do warzyw,pokroić czekoladę.
    Rozsypać na górę ciasta i schłodzić.
    Kroić jak zastygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń