Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Pina colada

Sernik Pina colada

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 722

Dodano: 26.03.2018

Odsłon: 618

Piña colada to słodki karaibski koktajl alkoholowy. Ma tropikalny smak, który zdecydowanie kojarzy się ze słońcem, plażą i latem. Aksamitny, wilgotny i kremowy sernik o charakterystycznym smaku Piña Colady - już po pierwszym kęsie przeniesie Was na tropikalną wyspę.

Składniki

  • Spód:
  • 340 g zbożowych ciastek *
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera białego
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 150 g cukru pudru
  • 1 puszka ananasów **
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu kokosowego
  • Polewa:
  • 340 g jogurtu greckiego
  • 125 ml mleka skondensowanego słodzonego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie


  1. Spód

    Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.


  2. Masa serowa

    Ananasy odsączmy z soku i blendujemy na gładki mus. Z mleka kokosowego zbieramy śmietankę i odstawiamy na bok. Ser biały dwukrotnie mielimy, dodajemy mascarpone, mąkę ziemniaczaną, cukier i mieszamy do połączenia się składników. Nie przerywając mieszania dodajemy mleko skondensowane, jajka i żółtka. Pod koniec dodajemy śmietankę kokosową i mus ananasowy. Mieszamy do połączenia się składników. Masę serową wykładamy na spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy kolejne 100 minut.


  3. Polewa

    Składniki polewy dokładnie mieszamy ze sobą. Polewę wykładamy na wierzch sernika i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut w tej samej temperaturze 120'C. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki na całą noc.

    Notes

    * użyłam ciastek degistive
    * * nie należy używać świeżych ananasów

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń