Do góry

Desery Przepis na:

Sernik po staropolsku

Sernik po staropolsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12873

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Sernik po staropolsku"

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru
  • łyżka proszku do pieczenia. Masa: 1kg twarogu
  • 30 dag cukru
  • 12 jajek
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 dag masła
  • cukier waniliowy
  • skórka cytrynowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj masło, posiekaj je nożem, dodaj cukier. Wyrób ciasto, uformuj kulę, odłóż ją na pół godziny do lodówki. Wyłóż do formy, nakłuj widelcem.

  2. Ser zmiel blenderem lub maszynką do mielenia mięsa. Masło utrzyj drewnianą pałką lub blenderem, by było puszyste. Dodaj żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy, zmielony ser.

  3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta. Całość wymieszaj, wylej na ciasto, piecz godzinę w temperaturze 180° C. Odstaw w chłodne miejsce.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń