Do góry

Desery Przepis na:

Sernik pod bezą

Sernik pod bezą

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27979

Dodano: 23.12.2008

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Sernik pod bezą"

Składniki

  • 3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szkl. cukru
  • 7 jajek
  • 1
  • 5 opakowania margaryny
  • 1 kg tłustego białego sera
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 opakowanie żółtego kisielu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj 1/4 szklanki cukru oraz żółtka z 5 jajek. Na koniec wrzuć 1 margarynę (25 dag). szybko zagnieć. Ciasto podziel na pół. Jedną część odłóż do lodówki, drugą wylep dno formy. Piecz 15 min w 180 st.

  2. Resztę margaryny zmiksuj z 3/4 szklanki cukru na puszystą masę. Dalej miksując, stopniowo dodawaj 2 całe jajka oraz mielony biały ser i proszek budyniowy. Masę serową wyłóż na podpieczony spód.

  3. Brzoskwinie odlej z zalewy, pokrój na kawałki i rozłóż na masie serowej. Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz około 60 min w 180 st. Białka z 5 jajek ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj resztę cukru. Pianę połącz z proszkiem kisielowym, wyłóż na brzoskwinie. Posyp pokruszonym ciastem z lodówki. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze ok. 30 min w temp. 180 st.

  4. Czas ok. 120 min; porcja – 280 kcal, cena 2,10 zł.

  5. Dodatek kisielu w proszku sprawia, że beza jest puszysta, miękka i ma lekko owocowy posmak. Jeśli jednak wolisz bezę chrupiącą, białka ubij z samym cukrem pudrem. Taką bezę trzeba dłużej piec.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń