Do góry

Desery Przepis na:

Sernik podwójnie śliwkowy

Sernik podwójnie śliwkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 4404

Dodano:

Odsłon: 584

Sernik na kruchym spodzie z powidłami śliwkowymi i śliwkami. Sernik z kruszonką, wyszedł kruchy, winny i bardzo dobry.

Składniki

  • CIASTO:
  • -200 g. masła -100 g. cukru -4 jajka
  • -350 g. mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DO POSMAROWANIA: -280 g.powideł śliwkowych
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera śmietankowego,imperialu
  • -200 g. szklanki cukru -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • -4 jajek -2 budynie waniliowe
  • OWOCE:- 40 połówek śliwek
  • KRUSZONKA: -200 g.masła -150 g.cukru
  • -1 cukier waniliowy -250 g.mąki
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i zmiksować.Ciasto zagnieść i poskubać na spód blaszki (30x40) wyłożonej papierem do pieczenia.Następnie rozsmarować łyżką.

  2. Posmarować powidłami.(tutaj domowe)

  3. masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z serem. Następnie przesiać budynie, dodać ekstrakt i zmiksować. Przelewać pasami po powidłach i rozsmarować.

  4. Poukładać połówki śliwek, brzuszkiem w ser.(tutaj miałam mrożone)

  5. kruszonka-Zmiksować masło z cukrem, przesiać mąkę i zmiksować. Nie zagniatać, tylko rozsypać po śliwkach.

  6. Piec ok.70 min. w 175*C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia.

  7. Zimny sernik, oprószyć cukrem pudrem i kroić jak stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń