Do góry

Desery Przepis na:

Sernik puszysty

Sernik puszysty

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 874

Dodano:

Odsłon: 59133

Mięciutki i delikatny. W smaku i konsystencji przypomina ptasie mleczko, więc jest szczególnie uwielbiany przez dzieci. Mi najbardziej smakuje po kilku dniach ;)

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć na dużą blachę wysmarowaną bułką tartą.

  2. Utrzeć żołtka z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, budyniem, olejkiem. Stopniowo dodawać mleko, potem ser. Wszystko zmiksować. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

  3. Masę serową wylać na blachę (będzie rzadka). Posypać obficie wiorkami kokosowymi. Ja przykrywam wierzch ciasta folią aluminiową.

  4. Piec 50 min w temp 175-180 st. Pozostawić do ostygnięcia przez 3-4 godz. w lekko uchylonym piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (31)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

andzia7 22 września 2012 bardzo dobry przepis i smaczniutkie ciasto

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma82 03 kwietnia 2012 Aha-kiedyś zrobiła z brzoskwiniami i skórką pomarańczową-również polecam:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma82 03 kwietnia 2012 U mnie ciasto wychodzi takie,że wyklejam nim blachę.Piszesz,że lubisz ten sernik po kilku dniach-u mnie w domu niestety nie wytrzymuje kilku dni;p.Jutro zrobię go tak jak ostatnio na kruchym cieście z przepisu na skubańca, bez brzoskwiń ale za to z wiejskiego sera dobrze zmielonego i na wiejskich jajkach:)Piekę czasem bez kokosu, ale za to po upieczeniu smaruję puszką krówki zamiast polewy:)Rewelacja!!JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS;*

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konwalia16 12 sierpnia 2011 Piekłam ten sernk i juz 3 razy. Jest wspaniały :) Polecam go :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 26 kwietnia 2011 Dziękuję za miłe komentarze.
Ja również robiłam na te Święta - z polewą czekoladową na wierzchu i startymi "michałkami". Tym razem dałam 1 i 1/4 szkl. cukru i budynie z cukrem. Piekę w piekarniku elektrycznym (bez termoobiegu) i dokładnie po 50 min wyłączam piekarnik i uchylam wieczko na 3-4 godz. Myślę, że dzięki temu jest puszysty, a wierzch zarumieniony ale nie spieczony. Ktoś poniżej wspomniał, że ciasto ciężko się rozsmarowuje na blaszce - może i tak, ale dzięki takiej konsystencji można na nie spokojnie wylać płynną masę serową a później na już upieczonym cieście spód nie przemaka od wilgotnej masy serowej.
P.S. Jak macie możliwość to róbcie ten sernik na wiejskich jajkach. Jest jeszcze lepszy i ma ładny żółty odcień.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barbarazol 26 kwietnia 2011 Wypróbowałam serniczek na święta Wielkanocne. Bardzo wszystkim gościom smakował, z resztą mnie również :) Pycha! Faktycznie baaardzo puszysty, ale ja musiałam potrzymać w piekarniku troszkę dłużej - prawie 1,5 godziny bo miałam wrażenie , że 50 minut to mało i jest niedopieczony. (może to zależy od wydajności piekarnika :) ). Generalnie polecam, bo naprawdę serniczek sprawdzony ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

michasia 02 lutego 2011 już komentowałam (i zazwyczaj jednak dorzucam a nie dożucam:P)...ale robiłam dzisiaj po raz n-ty i ten sernik jest magiczny, nie dosc ze smakuje nieziemsko to naprawde nigdy nie opada:)
Jescze raz wieeelkie dzięki, moja babcia i ciocia podłapały i tez robia...a kolezanki od mamy z pracy są zachwycone,
gratuluje:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 16 grudnia 2010 Dzięki Annuar za pomoc, napewno skorzystam z przepisu (w ulubionych), co do sera zgadzam się, że najlepszy jest własnoręczne mielony (niestety nie mam maszynki, jestem dopiero "na dorobku" i trudno wszystko kupić odrazu :)). Spróbuję uzyć sera innego producenta i może wyjdzie :) Pozdrawiam serdecznie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

michasia 09 września 2010 super ciacho! bardzo dobry pomysł z pzretrzymaniem w uchylonym piekarniku, w ogóle dzieki temu nie opadł sernik. Ale co do zukru to ja dałam dwie szklanki i nie powiem żeby był za słodki, nawet jak dla mnie to jescze łyżkę bym dożuciła, ale to już kwestia gustu. Mam tylko pytanie, bo ja zrobiłam ciato z dwa razy powiększonej ilości składników (mówię o spodzie) i wyszło akurat na dużą blaszkę, a wam 1 szklanka mąki wystarczyła na taką objętość?
ale ciacho bomba:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń