Do góry

Desery Przepis na:

Sernik pychotka pod kokosową pierzynką

Sernik pychotka pod kokosową pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1713

Dodano:

Odsłon: 13578

Jest na pokładzie ktoś kto nie lubi serników? Ja osobiście mogę się nazwać sernikoholiczką. Gdybym miała wybrać jakie ciasto jest moim ulubionym bez wahania powiedziałabym, że sernik. Przepis na ten sernik jest w mojej rodzinie od kiedy pamiętam, niegdyś piekła go moja babcia, później mama i ja od kiedy "zakochałam się" w kuchni. Przepis może wygląda na skomplikowany ale jest naprawdę bardzo prosty do wykonania. Sernik nie tylko pięknie się prezentuje ale też przepysznie smakuje. Polecam go na szczególne okazje

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu migdałowego
  • 1.20 kg sera białego tłustego
  • szklanka cukru pudru (moje szklanki maja po 250 ml)
  • 2 budynie śmietankowe
  • szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • łyżka prawdziwego cukru waniliowego bądź opakowanie kupnego (ok. 16 gram)
  • 4 żółtka
  • 2 całe jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 10 dag kokosu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru drobnego do wypieków
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiać. Dodawać po kolei, masło, śmietanę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zagnieść ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

  2. Wykonanie: Ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodawać po kolei do sera pianę z białek, olej, cukier waniliowy, żółtka i rozpuszczone w mleku budynie. Dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach.

  3. Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

  4. Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Pianę wyłożyć na sernik po 60 minutach i piec jeszcze przez 5 minut.

  5. Kokos, masło i cukier podsmażyć na złoty kolor. Należy to robić na małym ogniu i bardzo ostrożnie aby nie przypalić. Gotowy kokos wyłożyć na podpieczoną pianę i wsadzić do piekarnika jeszcze na 10 minut.
    Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń