Do góry

Desery Przepis na:

Sernik pyszny

Sernik pyszny

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 1356

Dodano:

Odsłon: 24797

Pulchniutki,nie za słodki jak w sam raz do kawusi....

Składniki

  • Ser biały
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. SERNIK Sernik naprawdę dobry.... Składniki: Ciasto - 3 szklanki mąki krupczatki - 1 kostka margaryny(ja zawsze daję Palmę z "Murzynkiem") - 0,5 szkl.cukru - 5 żółtek - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść,podzielić na dwie części 3/4 ciasta rozwałkować , położyć na blachę a 1/4 ciasta zamrozić. Masa serowa: - 1 kg sera białego - 1 masło - 5-6 jajek - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy - 3/4 szklanki cukru - rodzynki(jak ktoś lubi) Miękkie masło ucieramy dodając cukier i żółtka,następnie dodajemy zmielony ser (lub z wiaderka), budyń, sparzone rodzynki i na końcu ubitą z białek pianę. Delikatnie mieszamy i wykładamy masę serową na rozłożone wcześniej na blaszce ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożoną część ciasta. Jak sparzyć rodzynki? Zalewamy je gorącą wodą wymieszaną z olejkiem rumowym lub kieliszkiem rumu lub spirytusu. Aby sernik nie opadł do środka, należy tuż po upieczeniu wyciągnąć go z piekarnika odkroić nożem od blaszki i ponownie włożyć do wyłączonego już piekarnika na kilka minut. Życzę smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewa1959a 05 września 2012 elzbieta8960- ja piekę w blaszce 38cm na 23 cm około 1 godziny w temp.180 stopni:)i pamiętaj aby sernik nie opadł po upieczeniu wyciągnij z piekarnika, odkrój nożem od blaszki i włóż ponownie na chwilę do piekarnika.Zamiast mąki krupczatki(która powoduje,że ciasto jest kruszące) możesz wykorzystać zwykłą.
Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elzbieta8960 05 września 2012 Pyszny serniczek ale mam pytanie : na jak duza blaszke sa proporcje ,jak dlugo i w jakiej temperaturze pieczemy ?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń